Ciasteczka z masła orzechowego

Ciasteczka z masła orzechowego

Wszyscy wielbiciele masła orzechowego pokochają te ciasteczka. Są kruche, mocno orzechowe i pasują nie tylko do przedpołudniowej kawy. Podstawą przepisu jest samo masło orzechowe. Nie wierzyłam, że z niego da się coś upiec, póki nie wyciągnęłam z piekarnika złociutkich ciastek. W tym przepisie nie znajdziecie mąki ani żadnych zbędnych dodatków. Do zrobienia tych ciastek potrzeba wyłącznie 3 składników. Ja od siebie dodałam jeszcze płatki owsiane. Dodałam je ze względu na dość lejące się masło orzechowe, aby poprawić konsystencję. W zależności od używanego masła, możecie ten składnik pominąć. Jeżeli potrzebujecie ciastek naturalnie bezglutenowych to wystarczą tylko te 3 podstawowe składniki. 


Sposób przygotowania ciasteczek z masła orzechowego

Przygotowanie jest maksymalnie proste i nie zajmie Wam więcej niż 5 minut. Dla ułatwienia dodam, że 1 łyżka masła orzechowego (Primavika) waży 20 g. Do ciastek potrzebujecie użyć 10 takich porcji. Zła wiadomość dla osób na diecie jest taka, że te ciastka nie są w pod żadnym względem dietetyczne. Masło orzechowe to zdradliwy dodatek. Nigdy nie wiadomo na ilu łyżeczkach się skończy. A niestety składa się ono w większości z tłuszczu, więc jest wysokokaloryczne. Wraz z jedną łyżką tego ulubionego smarowidła dostarczamy aż 140 kcal. Na pocieszenie dodam, że wszystko należy jeść z umiarem i nawet na takie grzeszki czasem trzeba zarezerwować miejsce w swojej diecie. 

 

Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki 

/6 sztuk/

200 g masła orzechowego
1 jajko
1/2 szkl. drobnych płatków owsianych
3 łyżki erytrytolu/słodzika

 

Przepis na ciastka z masła orzechowego

Płatki owsiane zalej wodą do poziomu ich powierzchni. W tym czasie wymieszaj masło orzechowe z jajkiem i słodzikiem. Dodaj namoczone płatki i ponownie wymieszaj.
Z otrzymanej masy uformuj ciastka o dowolnej wielkości. Wyłóż na papier do pieczenia i piecz w 180°C przez ok. 20 min.

– Uwagi –

Aby ciasto nie przyklejało się przy lepieniu ciastek, zmocz ręce wodą.
Ciasteczka najlepiej smakują po ostygnięciu i zyskują na kruchości wraz z czasem.

 

ciasteczka z masłem orzechowymCiasteczka z masłem orzechowym



1 thought on “Ciasteczka z masła orzechowego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *