Śniadaniowe bułeczki twarogowe

Śniadaniowe bułeczki twarogowe

Bułeczki twarogowe – cieplutkie, podane z masłem orzechowym i musem z malin. Pyszne śniadanie i do tego bardzo sycące ze względu na wysoką zawartość białka. Kolejny plus to to, że łatwo je zabrać na wynos. Są świetnym zamiennikiem dla tradycyjnych, słodkich drożdżówek z serem. Jeśli nie lubisz od rana zapychać się zbędnymi kaloriami z jałowej bułki z kiosku to ten przepis jest dla Ciebie! 

Robi się je błyskawicznie a wymagane składniki zawsze są w domu. Lubię oszczędzać swój czas, więc gdy nie mam kiedy zrobić zakupów a potrzebuje zabrać zdrowe, drugie śniadanie na zajęcia to przygotowuje właśnie te bułeczki z twarogu. Pachną obłędnie i łatwo zmodyfikować przepis pod swój gust. Świetnym dodatkiem jest posypanie bułeczek twarogowych gorzką czekoladą lub zmielonym erytrytolem – zamiennikiem cukru pudru.

Erytrytol (erytrol) to mój ulubiony słodzik. Pozyskiwany jest z naturalnych cukrów znajdujących się w m.in. winogronach, gruszkach i melonach. Przemysłowy erytrytol pozyskiwany jest z gliceryny przy użyciu drożdży. Tak jak ksylitol/mannitol należy do alkoholi polihydroksylowych. Różni się tym, że nie jest trawiony przez enzymy w przewodzie pokarmowym i w konsekwencji nie dostarcza ani jednej kalorii. W związku z tym jest polecany diabetykom, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi 0. Słodycz erytrytolu jest równa 70 % słodyczy białego cukru. Nie pozostawia posmaku tak jak stewia. Ceny 1 kg erytrytolu zaczynają się od 20 zł, więc jest tańszy od ksylitolu. 

PRZEPIS NA BUŁECZKI TWAROGOWE

buleczki twarogowe

Przepis na bułeczki twarogowe z malinami


Składniki

/6 sztuk/

200 g twarogu
1 jajko
20 g mąki jaglanej
10 g mąki kokosowej
3 łyżki erytrytolu/ksylitolu/cukru kokosowego
szczypta cynamonu

Bułeczki twarogowe 

Twaróg przełóż do miski i rozdrób widelcem. Dodaj jajko, słodzik posyp mąkami i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Zmocz ręce i z powstałego ciasta zrób kulki. Ułóż na blachę wyłożoną papierem lub folią aluminiową.
Piecz w 180°C przez 25 min, do zarumienienia.

♥ Upieczone bułeczki twarogowe posmaruj masłem orzechowym i maczaj w ciepłym musem z malin.

buleczki z twarogu fit



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *