Brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli

Historia i przepis pewnego brownie z czerwonej fasoli


Wcześniejszy post poświęciłam Walentynkom i kuchennym wabikom, czyli afrodyzjakom. Dzisiejszy przepis na brownie z czerwonej fasoli przyda się miłośnikom czekolady będącym na diecie. Ciasto można przygotować na wiele sposobów, bardzo łatwo przekształcić przepis na wersję wegańską. Brownie z czerwonej fasoli tak samo jak klasyczne brownie, składające się w 80% z czekolady , nie ma w swoim składzie mąki, więc można je uznać za bezglutenowe, przestrzegając ogólnych zasad diety bezglutenowej.

Ja, odkąd wpadłam na pomysł, żeby przygotować tak dziwne ciasto, bo bazujące na nasionach rośliny strączkowej,  zawsze trzymam się jednego przepisu na brownie. Po modyfikacjach zniknął w nim cukier a przybyło daktyli. To ciasto robiłam już chyba ze 100 razy. A mimo to jeszcze mi się nie znudziło. Najwięcej foremek przerobili klienci w knajpie, w której pracowałam. Nie byli w stanie uwierzyć z czego jest zrobione i powtarzali, że

“nie czuć w nim fasoli”

Mam z nim dobre wspomnienia, ponieważ to samo ciasto zaniosłam na rozmowę kwalifikacyjną i okazało się moją “przepustką” do otrzymania pracy. 🙂

czekoladowe brownie z fasoli

Jedyne dozwolone brownie na diecie

Odliczacie do lata? Zostało tylko 6834720 dni do wakacji, więc ostatni dzwonek na podjęcie diety i wyzwania “schudnę x kg do lata”.  Po podliczeniu składników odżywczych i podzieleniu na 12 porcji, jeden kawałek dostarcza

Energia 223 kcal

Białko 10 g

Węglowodany 31 g / w tym błonnik 6 g

Tłuszcz 9 g

Potas 560 mg!! >10 % dziennego zapotrzebowania

Wapń i magnez po 80 mg 

Żelazo 3 mg – 25% dziennego zapotrzebowania u mężczyzn i 17 % u kobiet!

Teraz już wiadomo dlaczego brownie jest w kształcie serca? ♥ Po zsumowaniu składników odżywczych okazuje się, że ciasto to, jest bogate w potas, który wspomaga pracę serca, obniżając ciśnienie krwi oraz kontroluje skurcze mięśni. 

Brownie z czerwonej fasoli
Serves 12
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Total Time
40 min
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Total Time
40 min
Ingredients
  1. 2 puszki czerwonej fasoli (razem 400g)
  2. 2 dojrzałe! banany
  3. 3 jajka
  4. 7-10 daktyli
  5. ¼ szkl. oleju rzepakowego/kokosowego rozpuszczonego (7-8 łyżek)
  6. 100 g gorzkiej czekolady min. 70%
  7. 2 duże łyżki kakao
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. 1 łyżeczka sody
  10. 1 łyżeczka cynamonu
  11. ½ łyżeczki suszonego imbiru
  12. szczypta gałki muszkatołowej
  13. *50-70 g orzechów włoskich
Instructions
  1. Uszykuj dużą blachę najlepiej prostokątną - wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Nastaw piekarnik na 180°C.
  2. Daktyle zalej gorącą wodą.
  3. Fasolę przepłucz na sitku.
  4. Zblenduj banany a następnie dodawaj porcjami: osuszoną fasolę, kakao, olej i pojedynczo jajka.
  5. Jeżeli daktyle zmiękły, dodaj je do masy i dokładnie (!) zmiksuj. Dodaj pozostałe suche składniki, wymieszaj.
  6. Wylej na uszykowaną blachę. Piecz 30-35 min. Po tym czasie wierzch powinien być wyraźnie ciemniejszy. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto jeszcze na jakieś 15 min aby się związało.
  7. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Aby polewa była bardziej płynna dolewaj małymi porcjami mleko i cały czas mieszaj.
  8. Wylej na ostudzone ciasto i udekoruj orzechami lub malinami.
PositivEat.pl http://positiveat.pl/
ciasto z czerwonej fasoli

Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli
5 (100%) 2 votes

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.

Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.

Sprawdź inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close